ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ

Όταν η νέα κυβέρνηση του Σύριζα εκλεγεί για να μην θεωρηθεί ως μια κυβέρνηση παλαιάς κοπής, οφείλει τουλάχιστον να μετουσιώσει σε πράξεις τις προεκλογικές εξαγγελίες, όχι μόνο για να δείξει οτι διαφέρει από τον δικομματισμό που «ερείπωσε» την χώρα, αλλά για να την εμπιστευτούν οι πολίτες.

Γράφει ο Ηοmo Mamunius

                                             Ώρα για πράξεις
Το ‘’πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’’ όπως λέγεται από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνει σαφώς την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και την επαναλειτουργία του φορέα ραδιοτηλεόρασης σε ένα πλαίσιο διαφάνειας ώστε να δίνεται έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα της ενημέρωσης που υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.Eφόσον εκλεγεί κυβέρνηση από τις εκλογές του Ιανουαρίου, θα έχει την ευκαιρία να το πράξει.
Το πιο αυταρχικό κλείσιμο σε μια επιχείρηση με κέρδη…

Το βαθιά αντιδημοκρατικό και αιφνίδιο κλείσιμο του οργανισμού της ΕΡΤ που πλήρωνε ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του και αποτελούσε μια αμιγώς δημόσια και κερδοφόρος επιχείρηση, μοιάζει λίγο σαν απότομο ξύπνημα μετά από ένα βαθύ λήθαργο. Σαν ο ελληνικός λαός μέσω του κλεισίματος της ΕΡΤ να συνειδητοποίησε σε μια στιγμή την ψευδεπίγραφη δημοκρατία σαράντα ετών.Σαν να ήταν σε κώμα και να αντιλήφθηκε πόσο διάτρητο είναι το πολίτευμα στο οποίο -αν όχι -υπό του οποίου ζεί, διότι πλέον γίνεται ξεκάθαρη και ευδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στον ολοκληρωτισμό, την επιβολή και την πραγματική έννοια της δημοκρατίας.
Περίπου όπως στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης…
‘Ετσι απλά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έρχεται στο τώρα και διαπερνά την μνήμη αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ούτε η απριλιανή δικτατορία. Αυτό που για μόνη φορά έγινε με την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων τον απρίλιο του 41 στην Αθήνα. Αυτό που επιτεύχθηκε ήταν το αντίθετο από το προσδοκώμενο και φαίνεται και από τις υπόλοιπες κρατικές απόπειρες για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αντί για παθητικότητα συσπείρωση
Κατάφεραν τρομακτική για τα δεδομένα της εποχής συσπείρωση και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Επανάληψη του φαινομένου είχαμε στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στις σκουριές, τα κινήματα ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο(σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, καθαριστές κ.α).Το διακύβευμα που -κατά την γνώμη μου- υπάρχει στην περίπτωση της ΕΡΤ είναι όντως η στέρηση ενός
δημόσιου αγαθού έναντι ενός ιδιωτικού που εκφράζει τις επιδιώξεις μιας κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και ανέχειας.
Συνειδησιακή χειραγώγηση
Ειδικά όταν μιλάμε για την ενημέρωση που διαμορφώνει άποψη έως συνείδηση. Συνεπώς »σμιλεύεί» μέσω της χειραγώγησης το αυριανό δυναμικό του κόσμου που θα αναγκαστεί μέσω των γνωστών εκβιασμών για την σωτηρία μιας χώρας που ήδη έχει »σβήσει», και ενός διογκωμένου χρέους, να ψηφίσει. Χωρίς βέβαια το πολιτικό προσωπικό να μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά μετά από το δικό του όχι και τόσο καθαρό παρελθόν. Κλείνοντας, ένας επίσης παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα -πέρα από το επιτυχημένο τηρουμένων των αναλογιών αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα της ΕΡΤ- είναι ένα κύμα υποστήριξης και αλληλεγγύης από τους »φτωχούς του Νότου» της Ευρώπης με άξονα μια Ευρώπη χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, φασισμό και μονοπωλιακή καπιταλιστική ανάπτυξη. Για μια ΕΡΤ κι ένα δημόσιο σύστημα που υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του.

*Η φωτογραφία ανήκει στον ιστότοπο http://www.alfavita.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s