Γιάννης Καραγιάννης: «Στις περιφερειακές εκλογές δίνουμε στίγμα ανατροπής»

Kαραγιάννης

Toυ Ηοmo Mamunius

Στο υπό διαμόρφωση εκλογικό κέντρο του συνδυασμού δύναμη ανατροπής για την ήπειρο στα Ιωάννινα ο κ. Γιάννης Καραγιάννης(υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλός) είχε να μας πει πολλά. Για την ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, το πρόγραμμα του συνδυασμού για την περιφερειακή ανάπτυξη, το αυριανό κυβερνητικό στοίχημα του Σύριζα, την ανάπτυξη της Ηπείρου. Δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε ως οικονομολόγο για την περίφημη έξοδο στις αγορές ,και την γνώμη του για την καπιταλιστική κρίση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Ανάγκη συγκρότησης ισχυρού πρωτοβάθμιου σωματείου στην Δωδώνη για να φτιαχτεί ο διαλυμένος κτηνοτροφικός ιστός της Ηπείρου»

-: Κύριε Καραγιάννη έχετε ασχοληθεί για χρόνια με τα ζητήματα της γαλακτοβιομηχανίας της Δωδώνης. Μετά την πώληση της σε ιδιώτες παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές από την εταιρεία προς τους παραγωγούς. Έως το σημείο να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους. Όπως αναφέρουν από την διοίκηση οι εξοφλήσεις τις περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου που φτάνουν τα εφτά εκατομμύρια ευρώ θα εξοφλούνταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τι μέλει γενέσθαι κατά την γνώμη σας μετά την πώληση?
Γ.Κ:»Νομίζω ότι ,είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη που έγινε με τον τρόπο που ξέρουμε, και με το τίμημα που ξέρουμε. Δυστυχώς σήμερα οι 6.500 εισκομιστές γάλακτος(παραγωγοί της Δωδώνης) αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά πέρα από ότι αυτά τα ήταν τα αναμενόμενα σε εκείνο που θα πρέπει να σταθούμε είναι ποιό είναι το μέλλον αυτών των κτηνοτρόφων. Σε πρώτο επίπεδο προτείνουμε οι κτηνοτρόφοι να συστήσουν ένα πρωτοβάθμιο ισχυρό συνεταιρισμό εισκομιστών γάλακτος ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας όσον αφορά τις προμήθειες πρώτων υλών, αλλά και να αποκτήσουν διαπραγματευτική ικανότητα ως προς τις τιμές πρώτων υλών, ούτως ώστε να εισέλθουν σε μια μεταποιητική διαδικασία κάτι που ευχόμαστε και για το οποίο θα τους στηρίξουμε. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το χρηματοδοτικό πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Το πραγματικά καίριο σημείο (ως περιφερειακό σχήμα) είναι ο κτηνοτροφικός ιστός της περιοχής που έχει διαλυθεί μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης, διότι μιλάμε για ξεπούλημα, με τις ευθύνες της δικομματικής τότε κυβέρνησης να είναι γνωστές . Επιτρέψτε μου εδώ να πω δύο πράγματα…

– Βεβαίως…

Γ.Κ: »Η Δωδώνη είναι η πρώτη ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς αυτή βρήκαν οι μεγαλοφωστήρες του ΤΑΙΠΕΔ.ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ με την υπογραφή τους ξεπούλησαν την βιομηχανία. Το δεύτερο βασικό ζήτημα είναι το τίμημα αφού ξεπουλιέται μια επιχείρηση που όλες οι διεθνείς μελέτες ,και οι οικονομοτεχνικές δεν έριχναν το τίμημα κάτω από τα 135 εκατομμύρια.»
»Υπάρχει σύμβαση αγοραπωλησίας της Δωδώνης…?, Να παρέμβει η δικαιοσύνη για την πώληση της Δωδώνης»

-Και πόσο πουλήθηκε τελικά?

Γ.Κ: »Πουλήθηκε λιγότερο και από την ονομαστική αξία, μιλάμε δηλαδή γύρω στα 20 εκατομμύρια, όπου ξεπουλήθηκε σε μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπήρχε κι ένας μεγαλοχρεώστης. Κατά την άποψη μας πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη, ενώ πρέπει επιτέλους να δούμε και την σύμβαση αγοραπωλησίας, την οποία ως ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε με συνεχόμενες επερωτήσεις στην Βουλή, όπως επίσης την ζήτησαν άνθρωποι και φορείς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ο Υπουργός δεν μας την έδωσε διότι μας είπε πως υπάρχει πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας. Γεννιέται εύλογα το ερώτημα αν υπάρχει η σύμβαση…Η Δωδώνη είναι μια κρατική στην ουσία εταιρεία που ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα, και η απόφαση για την πώληση της είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Προτείναμε να περάσει το 67,7 % στους εισκομιστές γάλακτος της Δωδώνης. Απο’κει και πέρα και για να κλείσουμε ο θέμα της Δωδώνης ανοίχτηκε μια προβληματική μέσα από φορείς, συζητήσεις στην περιφέρεια, μέσα από τις ενώσεις οι οποίες κατέχουν ως μικρομέτοχοι το 33,7% της γαλακτοβιομηχανίας. Ακούστηκαν κάποιες ρεαλιστικές προτάσεις,άλλες που δεν είχαν βάση όπως αυτή για την δημιουργία λαϊκής βάσης από τον περιφερειάρχη Ηπείρου τον κ. Καχριμάνη. Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία φτάσαμε στην πώληση της Δωδώνης και το θέμα σταματάει εδώ. Το ζήτημα για μας όπως προείπα είναι η σύσταση ενός κτηνοτροφικού συνεταιρισμού των εισκομιστών γάλακτος ώστε να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να διαμορφώσουν συνθήκες αγοράς κλίμακας για την αγορά πρώτων υλών με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα. Ένας τέτοιος συνεταιρισμός εισκομιστών προϋποθέτει διαφορετική οργάνωση, κατάλληλα κτηνιατρικά στελέχη, και μπορούμε να παραδειγματιστούμε από μια πολύ πετυχημένη συνεταιριστική πρωτοβουλία όπως είναι αυτή της Θεσσαλίας με τίτλο »ΘΕΣ ΓΑΛΑ», σχετικά και με τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα, με το παστεριωμένο, το φρέσκο ή το μη φρέσκο γάλα»

»Θέλουμε υγιείς συνεταιρισμούς σε ευρωπαϊκά πρότυπα»

-Σχετικά με κάποιες εταιρίες που έδιναν τα προϊόντα τους στην Δωδώνη, όπως ο »Καράλης »στην Φιλιππιάδα ή η »Ηπειρος» στην Θεσσαλία, στις οποίες απασχολούνταν πάνω από χίλιοι κτηνοτρόφοι αλλά δεν δίνουν πλέον γάλα στην Δωδώνη . Παρότι θα μπορούσε να πει κάποιος πως μπήκε σε διαδικασία ανάπτυξης και εξυγίανσης μετά την πώληση της απαλλαγμένη από το κράτος, τον συνδικαλισμό…Τι ακριβώς συμβαίνει?

Γ.Κ :»Να πάρουμε ξεχωριστά τις ερωτήσεις. Εγώ ήμουν από αυτούς που πίστευα και έλεγα πάντα πως το μοντέλο που είχε η Δωδώνη ήταν κρατικοσυνεταιριστικό, καθώς οι μετοχές διαμόρφωναν τον συνεταιρισμό .Δεν ήταν ένας πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός όπως αυτός των παραγωγών κρόκου Κοζάνης, ή ένας συνεταιρισμός με την νομική μορφή ΣΥΝ.ΠΕ-συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης-.Είχαμε μία ανώνυμη εταιρία όπου τις μετοχές κατείχε η Αγροτική Τράπεζα, συνεπώς μιλάμε για μια κρατική ουσιαστικά εταιρία με όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Αν μια τέτοια επιχείρηση δεν γίνει αμιγώς συνεταιριστική -όπως εμείς υποστηρίζουμε- ώστε να την πάρουν στα χέρια τους οι παραγωγοί,-και θα μιλήσουμε για τους συνεταιρισμούς νέου τύπου- έτσι…διότι το νομικό πλαίσιο ήταν τόσο διάτρητο, που διείσδυσαν λαμόγια, πολιτικές, καταστάσεις που αμαύρωσαν και τον θεσμό του συνεργατισμού, και τον θεσμό του συνεταιρισμού που κυριαρχεί σε όλες τις παραγωγές παγκόσμια.»

«Η Δωδώνη επιτελούσε μεν σημαντικό κοινωνικό ρόλο όσον αφορά το μοίρασμα του γάλακτος στα χωριά, σε μια Ήπειρο διαλυμένη, υστερούσε σαφέστατα όμως σ την λειτουργία της ως σύγχρονη επιχείρηση. Συγκεκριμένα, υστερούσε ως προς τα νέα προϊόντα που δεν μπορούσε να βγάλει, τις καθυστερήσεις σε κάποια προϊόντα που θα μπορούσε να βγάλει, δίχως τμήμα πωλήσεων που να έχει εικόνα για την αγορά, και δεν είχε και τμήμα εξαγωγών . Σίγουρα το μάνατζμεντ της εταιρίας με την έλευση των νέων επενδυτών έχει γίνει πιο σύγχρονο. Εμείς μιλάμε για την ουσία του πράγματος, τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της Δωδώνης, κάνοντας λόγο για έναν υγιή συνεταιρισμό σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Και ξέρετε γιατί είναι υγιείς οι συνεταιρισμοί στην Ευρώπη…»

-Πείτε μας…

Γ.Κ : »Υπάρχει καταστατικά απόλυτος διαχωρισμός εκλεγμένων διοικήσεων και τεχνοκρατικού μάνατζμεντ. Ο μάνατζερ απολογούνταν στην γενική συνέλευση, το ανώτατο δηλαδή όργανο του συνεταιρισμού που εξέλεγε το διοικητικό συμβούλιο που επιτελούσε τον διοικητικό του ρόλο, και απο’κει και πέρα υπήρχε μια τεχνοκρατική ομάδα που λειτουργούσε με όρους αγοράς.»

«Γι’ αυτό παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο συνεταιρισμοί όπως η Φρίσλαντ και η Άρλα να έχουν γίνει πολυεθνικοί κολοσσοί, οι οποίες είναι κι αυτές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες. Όπως υπάρχουν θαυμάσια παραδείγματα εξωστρεφών συνεταιρισμών και στην χώρα μας. Εξάγουν, είναι νοικοκυρεμένα, και μπορούν να συμβάλλουν πραγματικά σ’ αυτό που λέμε συνεταιριστική τάξη, ηθική και πραγματικότητα στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας.»

«Δεν μπορούμε να κατηγορούμε συλλήβδην όλους τους συνεταιρισμούς λόγω μιας προηγούμενης κατάστασης, για την οποία βασικά είναι υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ που λειτούργησε ψηφοθηρικά, δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις στους συνεταιρισμούς. Με τον νόμο Σκανδαλίδη (4015/11)που είναι η ταφόπλακα της μικρής παραγωγής, ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο.»

«Μπορώ να σας αναφέρω πολύ σημαντικά παραδείγματα, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί κρόκου της Κοζάνης ή οι μαστιχοπραγωγοί Χίου. Ακόμη υπάρχουν οι παραγωγοί των γλυκών κρασιών της Σάμου που πωλούν πολύ ακριβά τα κρασιά τους στο εξωτερικό. Οι παραγωγοί φέτας Καλαβρύτων που πωλούν το προϊόν τους στην αγορά του Λονδίνου. Τα παραδείγματα υπάρχουν,το ζήτημα είναι να δούμε, να καταγράψουμε, κι αν θέλετε να καταγγείλουμε σε πολιτικό επίπεδο αυτούς που διέλυσαν και αμαύρωσαν την συνεταιριστική ιδέα και τους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Στην Ήπειρο έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις»

»Η Τρόικα θέλει να διαλύσει την μικρή παραγωγή γάλακτος»

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Τρόικα με τις ρυθμίσεις σχετικά με το έντεκα ημερών γάλα, πότε θα πρέπει να το πίνουμε,πότε θεωρείται φρέσκο…Γι’αυτό ήρθε εδώ η Τρόικα…

Γ.Κ: »Κοιτάξτε όλα αυτά προέρχονται από τον ΟΟΣΑ και στοχεύουν στην διάλυση της μικρής παραγωγής. Είναι από τα θέματα που η αυριανή κυβέρνηση του Σύριζα πρέπει να τα δει με την σοβαρότητα που πρέπει και το πλαίσιο το οποί σας είπα. Προστασία δηλαδή των κτηνοτρόφων και της παραγωγής τους».

»έχουμε πλάνο για αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις»

-Θέτετε το ζήτημα της ενίσχυσης και προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο Σύριζα έχει δείξει διάθεση να χρηματοδοτήσει με κρατικούς πόρους τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς…Αυτό θα γίνει όπως παλιά με το μοντέλο της Αγροτικής Τράπεζας ας πούμε…

Γ.Κ: » Αλίμονο αν δεν υπάρχει κοινωνικοποίηση των τραπεζών και φυσικά τράπεζες ειδικού σκοπού όπως στην γεωργία, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τρόπος χρηματοδότησης θα εξεταστεί,αν και δεν βλέπουμε μόνο συνεταιριστικά μοντέλα ανάπτυξης αλλά και αυτοδιαχειριζόμενα μοντέλα ανάπτυξης .Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της ΒΙΟΜΑΤ όπου την εταιρία μετά το κλείσιμο της, την λειτουργούν οι εργαζόμενοι. Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι αυτό του νομικού πλαισίου καθώς η τράπεζα δεν αναγνωρίζει αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, κάτι που ο Σύριζα έχει προβλέψει θέτοντας ως βασικούς άξονες για την λειτουργία των αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών τους ακόλουθους : Πρωτοβάθμια σωματεία με τον διαχωρισμό διοικητικών συμβουλίων και ειδικευμένου προσωπικού, και το βασικότερο τρία στάδια ελέγχου που δεν υπήρχαν και γι’ αυτό διαλύθηκαν οι συνεταιρισμοί . Εσωτερικός έλεγχος, περιφερειακός έλεγχος και κρατικός έλεγχος, ο οποίος θα προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών κι όχι από το υπουργείο Γεωργίας.»

»Η Ήπειρος ζει τριτοκοσμικές καταστάσεις, πρέπει αύριο να δώσουμε λύσεις»

-Ο κ.Αργύρης ως βουλευτής Ιωαννίνων και ο κ.Καχριμάνης ως περιφερειάρχης Ηπείρου τι ρόλο έπαιξαν στην πώληση της Δωδώνης …

Γ.Κ: »Κοιτάξτε…δεν θα μπω σε ονοματολογία για το που έφταιξε ο ένας και που ο άλλος. Θα πρέπει να βλέπουμε το αποτέλεσμα μιας πρακτικής και που οδηγήθηκαν τα πράγματα. Σαν αυριανή κυβέρνηση του τόπου και ως μια αριστερά του 21ου αιώνα κατά την άποψη μου πρέπει να δίνουμε λύσεις και προτάσεις. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε λύσεις στον κτηνοτροφικό κόσμο σε μια Ήπειρο που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή ένωση. Μια ήπειρο με τεράστια ποσοστά ανεργίας, χωρίς τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς δρόμους ,αεροδρόμια, με λουκέτα στα μαγαζιά, φτώχεια, αυτοί οι οποίοι εργάζονται δεν καταναλώνουν ,κάτι που έχει αντίκτυπο στην αγορά. Χωρίς κοινωνική πολιτική από την πλευρά και της περιφέρειας στα καθημερινά προβλήματα της περιοχής. Πρέπει αύριο να δώσουμε λύσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε η άμεση λύση των προβλημάτων και σαν περιφερειακή αρχή και ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αργότερα.»

 

»Δημιουργούμε πρόγραμμα που καλύπτει ολόκληρη την ήπειρο»

-Ως υποψήφια περιφερειακή αρχή τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας…

Γ.Κ: »Έχουμε επεξεργαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ήπειρο. Το πρόγραμμα αυτό έχει διάφορους άξονες και είναι σε άμεση συνάρτηση με το γενικότερο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας,και σας το λέω αυτό και με βάση την συμμετοχή μου στην βιομηχανία τροφίμων ,-στην ομάδα του Γ.Δραγασάκη- όπου έχουμε και πλήρως κοστολογημένα προγράμματα και ρεαλιστικά. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη ανασυγκρότηση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα και συγκεκριμένα την κτηνοτροφία, προβατοτροφία. Θέτουμε το θέμα της προβατοτροφίας γιατί η περιοχή έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σ αυτό το κομμάτι, και μπορεί μέσω του περιβάλλοντος αυτού να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το ΠΟΠ-προστατευόμενη ονομασία προέλευσης- της φέτας. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να δοθούν κίνητρα ως προς την δημιουργία προβατοτροφίας με »φυλές», ινστιτούτα και λοιπά. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει στήριξη της υπάρχουσας πτηνοτροφικής βάσης της περιοχής.

«Στην ήπειρο υπάρχουν δυο μεγάλοι συνεταιρισμοί πουλερικών-ΠΙΝΔΟΣ, κοτόπουλα Άρτας-κι ένας ιδιώτης οι οποίοι καλύπτουν πάνω από το 50% της ετήσιας παραγωγής στην Ελλάδα. Επομένως οφείλουμε να στηρίξουμε το ισχυρό πτηνοτροφικό κομμάτι της περιοχής. Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την ανάπτυξη του τουρισμού. Στο κομμάτι της υγείας χρειάζεται αναβάθμιση των υπαρχόντων νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η υγεία ,η δημόσια παιδεία μ’ ένα πανεπιστήμιο ερευνητικό, να μπορέσουμε να μπούμε σε καινοτομίες που μπορούν αυτή την στιγμή τα ερευνητικά κέντρα να τις παράξουν, άρα μιλάμε για ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που θα καλύπτουν ολόκληρη την ήπειρο».

»Δεν διαθέτουμε μαγικές λύσεις, όπλο μας η ικανότητα μας να διεκδικούμε»

-Πως θα βρεθούν τα χρήματα για ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο και ουσιαστικό πρόγραμμα, την στιγμή που έχει συρρικνωθεί το λαϊκό εισόδημα σε μια ήπειρο που υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία…?

Γ.Κ: »Το πρώτο κομμάτι είναι να χρησιμοποιήσουμε πόρους από προγράμματα που ήδη υπάρχουν, όπως το ΕΣΠΑ, διεκδικώντας χρήματα και αξιοποιώντας τα με τον καλύτερο τρόπο. Άλλες πηγές θα προέλθουν από το γενικότερο πλάνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, γι’ αυτό επιμένουμε στην ανατροπή αυτής της πολιτικής θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν έχουμε μαγικές λύσεις ως προς την βελτίωση των οικονομικών, όμως θα είμαστε δίπλα στον κόσμο με την κινηματική και διεκδικητική μας ικανότητα, ώστε να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς σπιτιών, καταστημάτων που πιθανόν να έρθουν το επόμενο διάστημα»

-Μετά το εκρηκτικό αποτέλεσμα του Σύριζα στις εκλογές του 2012 όπου από το 4-4,5% ο Σύριζα βρέθηκε στο 20 και το 27% πως θα καταφέρετε ενώ είστε όπως πολλοί λένε η αυριανή κυβέρνηση να διατηρήσετε τα κινηματικά σας χαρακτηριστικά επαναπροσδιορίζοντας την σχέση που οικοδομήσατε με έναν κόσμο του κινήματος, πώς θα το φτιάξετε αυτό…

Γ.Κ:-»Όλα αυτά είναι όντως πολύ σοβαρά προβλήματα, εκείνο που προέχει είναι να μπορέσουμε συντονισμένα να καλύψουμε την τριπλή εκλογική μάχη(Ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές)ώστε με το στίγμα που θα δώσουμε να πιέσουμε για να γίνουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.»

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Τρόικα με τις ρυθμίσεις σχετικά με το γάλα, πότε θα πρέπει να το πίνουμε, πότε θεωρείται φρέσκο…Γι’ αυτό ήρθε εδώ η Τρόικα…?

Γ.Κ: »Κοιτάξτε όλα αυτά προέρχονται από τον ΟΟΣΑ και στοχεύουν στην διάλυση της μικρής παραγωγής. Είναι από τα θέματα που η αυριανή κυβέρνηση του Σύριζα πρέπει να τα δει με την σοβαρότητα που πρέπει και το πλαίσιο που σας είπα»

»Δεν υπάρχει μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης χωρίς συνεταιριστική τράπεζα»

Πείτε μας μερικά πράγματα για την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται στην περίοδο των μνημονίων, της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Άλλες τράπεζες πχ ανακεφαλαιοποιούνται με πακτωλό δισεκατομμυρίων για να μην καταρρεύσουν…

Γ.Κ:» Κατ’ αρχήν αν δεν υπήρχε η συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου στην παρούσα φάση, η αγορά της πόλης και η αγορά της ηπείρου, θα ήταν σαν να προέκυψε μετά από πυρηνικό βομβαρδισμό, ήταν η μόνη τράπεζα που μπορούσε με όσα διέθετε να χρηματοδοτεί, και ήταν σαν οξυγόνο. Ήταν εγκληματικό να μην μπει κάτω από την χρηματοπιστωτική ομπρέλα ο θεσμός της συνεταιριστικής πίστης. Το μεγαλείο της συνεταιριστικής πρακτικής είναι ότι η τράπεζα άντεξε μέσα στην κρίση. Αυτή την στιγμή πρέπει να γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σε ότι με αφορά είμαι υπέρ του τοπικού χαρακτήρα της συνεταιριστικής τράπεζας. Δεν έχει υπάρξει ιστορικά μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης χωρίς συνεταιριστική τράπεζα. ΄Οπου έχει υπάρξει συνεταιριστική τράπεζα η περιφερειακή ανάπτυξη έχει μεγαλουργήσει, με πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτό της ΡάμποΜπάνκ στην Ολλανδία. Ήμουν από τους πρώτους που συνέβαλα στην δημιουργία του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα με τεχνογνωσία που απέκτησα στις Βρυξέλλες, ενώ μεγάλη ήταν και η βοήθεια από την τράπεζα Παραλιμνίου στην Κύπρο».

Ποιό είναι το κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας μιας συνεταιριστικής τράπεζας κατά την γνώμη σας?
Γ.Κ:«Ένα συναιτεριστικό μοντέλο που να έχει επιτυχία στο μέλλον. Το πρώτο είναι, η διατήρηση του τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα ,και το δεύτερο είναι η εμμονή της τράπεζας στην ικανοποίηση μικροκαταθέτη και μικροεπιχείρησης. Η συνεταιριστική τράπεζα δεν είναι τράπεζα για όλους, Μπορεί να έχει μερίσματα με μια συγκεκριμένη απόδοση κέρδους, όμως τα μερίσματα πρέπει να »επιστρέφονται» στην τοπική κοινωνία. Αυτός είναι και ο αναπτυξιακός ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών, με απόφαση γενικής συνέλευσης να κάνει κοινωνική πολιτική, μπορεί να πάει για δράσεις, μπορεί να πάει για ανάπτυξη».
»Οι αγορές βγάζουν κέρδη στα αποκαΐδια των οικονομιών»

-Ξαναβγήκαμε λοιπόν στις αγορές το 2014.Για να δανειστούμε με ακριβότερο επιτόκιο δανεισμού(4.95%)σε σύγκριση με αυτό που έδινε ο μηχανισμός της Ε.Ε(1.5%).Το ζήτημα είναι όμως πως το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι στο 175% σε σχέση με το 2009 που ήταν στο 122%.Αλλός ένας προεκλογικός αντιπερισπασμός της κυβέρνησης?

Γ.Κ: »Είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός success story σε μια διαλυμένη οικονομία. Ποιός θα δάνειζε μια χώρα με τέτοιο χρέος αν δεν προσδοκούσε κέρδη από μια διαλυμένη οικονομία…Το ζητούμενο είναι πως βγαίνεις στις αγορές, βγαίνεις κλινικά νεκρός ή με μια οικονομία σε ανάπτυξη…Η συγκεκριμένη στιγμή επιλέχθηκε γιατί αυτή την στιγμή στην αγορά υπάρχουν πολλά αδιάθετα κεφάλαια, τα οποία ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες. Την ίδια περίοδο βγήκε στις αγορές το Πακιστάν για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και δανείστηκε μ’ ένα υψηλότερο επιτόκιο γύρω στο 8,5%.Μιά άλλη χώρα η οποία βγαίνει επίσης στις αγορές είναι η Γουϊνέα. Οι αγορές ψάχνουν ευκαιρίες στα αποκαΐδια των οικονομιών κι όχι υγιείς σχέσεις. Βγαίνω στις αγορές σημαίνει, ανοίγω ένα βιβλίο προσφορών και περιμένω προσφορές από τις διεθνείς χρηματαγορές ,τα κερδοσκοπικά κεφάλαια προσδοκώντας σ ‘ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Η Ελλάδα λοιπόν δανείστηκε με το μεγαλύτερο επιτόκιο και από ποιούς…την Deutche Bank,Μorgan Stanley, Goldman Sachs.Αυτές οι τράπεζες αποφάσισαν λοιπόν τώρα να χρηματοδοτήσουν διότι τα κέρδη τους είναι πάρα πολλά. Μιλάμε ξεκάθαρα για τοκογλυφία.»

»Από το 2007 διαλύθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα του καπιταλισμού»

-Ήρθε η ώρα να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση που το ίδιο δημιούργησε για να καταφέρει μεγαλύτερη κερδοφορία?

Γ.Κ: »Είναι κι αυτό, αλλά θα πρέπει κι εμείς να αναλύσουμε γιατί δημιουργήθηκε αυτή η καπιταλιστική κρίση από το 2008,απο την Αμερική. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία γνωστή κρίση του καπιταλισμού όπως αυτές που ξέραμε, όπως ήταν πετρελαϊκή κρίση του 1971 ή αυτή του 1929.Από το 2007 βιώνουμε μια κρίση που διέλυσε το ανοσοποιητικό σύστημα του καπιταλισμού. »Το καπιταλιστικό σύστημα χτύπησε την ίδια του την »καρδιά» που είναι οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Είναι αποσυντονισμένο και δεν μπορεί να επανέλθει.»
»Μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα, δεν κουβαλάμε αμαρτίες»

-Σε μια ενδεχόμενη αποτυχία αναδιαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης του Σύριζα που ίσως οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύετε ότι μπορούμε να ανακάμψουμε οικονομικά…

Γ.Κ: »Δεν θα απαντήσω με ναί ή όχι. Το θέμα είναι ποίος διαπραγματεύεται. Είναι διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με την πλάτη στον τοίχο κουβαλώντας εγκλήματα όπως αυτό της Siemens ή της λίστας Λαγκάρντ όπως στην περίπτωση των Σαμαρά και Βενιζέλου, κι άλλο είναι να διαπραγματεύεσαι για το καλό του λαού. Άρα λοιπόν μιλάμε για διαφορετική αφετηρία διαπραγμάτευσης. Οφείλουμε λοιπόν να »πολεμήσουμε» με όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Εκτιμώ πως κανείς δεν θα μας βγάλει από την ευρωπαϊκή ένωση. Αυτά λέγονται στο πλαίσιο μιας »καταναλωτικής» πολιτικής. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα διότι δεν κουβαλάμε αμαρτίες. θα είμαστε σκληροί διαπραγματευτές και θα επιμείνουμε στην άποψη μας για δάνειο με ρήτρα ανάπτυξης με βάση την συμφωνία του Λονδίνου του 1953 που ωφέλησε την Γερμανία»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s