Γ.Φουντουλάκης: «Στόχος μας η κατασκευή αθλητικού κέντρου για ΑΜΕΑ»

Ο κ. Γιώργος Φουντουλάκης παρά το κινητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ως πρόεδρος της Αθλητικής Ελληνικής ομοσπονδίας και της Ελληνικής Παραολυμπιακής επιτροπής μοιάζει αεικίνητος φέρνοντας την Ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα στην 31η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, δεν θεωρεί τον εαυτό του «ισόβιο» πρόεδρο και των δύο αθλητικών συλλογικών φορέων που υπηρετεί με αυταπάρνηση και αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος αλλά και του «ρίσκου» που ενέχει η θέση του προέδρου, ενώ κάθε μέρα που περνά ψάχνει να βρεί τρόπους ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες αγωνιστικά και οικονομικά που θα καθιστούν τους αθλητές με αναπηρία, ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας που στην βάση της βρίθει ανισοτήτων και αντιθέσεων. Μεγάλο του όνειρο, πόθος και στόχος η κατασκευή πρότυπου αθλητικού κέντρου για άτομα με αναπηρίες αλλά και για κάθε άνθρωπο που αγαπά τον αθλητισμό.


O Homo Mamunius «ανοίγει» τον φάκελο της άθλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα σε κορυφαίο αθλητικό επίπεδο, σε μια συνέντευξη που επιχειρεί να ρίξει φώς σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο όσο και λεπτό ευελπιστώντας οι αναγνώστες αυτού του ιστότοπου να έρθετε πιο κοντά στην πραγματικότητα των ατόμων με αναπηρία που αθλούνται –τουλάχιστον- υπό αντίξοες συνθήκες.
Συνέντευξη στον Homo Mamunius

«Τα προβλήματα μας είναι κυρίως οικονομικά, είμαστε στην 31η θέση σε 165 χώρες»

-Kύριε Φουντουλάκη, θα ήθελα αρχικά να σας ρωτήσω ποια είναι η κατάσταση, αυτή την στιγμή στην Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδίας σε οικονομικό επίπεδο, και γενικότερα ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;
«Τα προβλήματα που κυρίως αντιμετωπίζουμε είναι οικονομικά μέσα και φυσικά εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα ασφυξίας και μειωμένης ρευστότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Ζητήσαμε την στήριξη του γεν.γραμματέα του υφυπουργείου, κ.Συναδινού ώστε να μπορέσουμε να πάμε καλύτερα καλύπτοντας περισσότερες θέσεις για την Παραολυμπιάδα που θα γίνει. Πήραμε την πρώτη δόση που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των χρημάτων που θα δοθούν .Βέβαια από την άλλη δεν μπορούμε λόγω της φτώχειας και της λιτότητας να απαιτούμε από την κυβέρνηση να εκταμιεύσει για μας πάρα πολλά για τα δεδομένα της εποχής χρήματα. Προσπαθούμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας και μέσω ιδιωτικών χορηγιών, και σ’αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον επίσημο χορηγό μας τον ΟΠΑΠ που έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης, στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, όπως επίσης να ευχαριστήσω και την Αliance,την Ολυμπία Οδό και τον όμιλο Υγεία που παρέχει δωρεάν ιατρική κάλυψη στους αθλητές μας. Οι οποίοι τα καταφέρνουν υπό αντίξοες συνθήκες κάνοντας παγκόσμια ρεκόρ όπως στο τουρνουά του Γκροσέτο, όπου ο Στεφανουδάκης κατάφερε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό. Σκεφτείτε μόνο ότι στην παγκόσμια κατάταξη κατέχουμε την 31η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες».

«Το αναπηρικό κίνημα στερείται ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου, η κυβέρνηση δείχνει θετική διάθεση»

-Δεδομένου ότι οι αθλητές με αναπηρία στην Ελλάδα δίνουν τον κόπο και το περίσσευμα ψυχής που τους διακρίνει, τι πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υπό των οποίων αθλούνται και διαβιούν σε ένα κοινωνικό σύνολο που είναι γεμάτο ανισότητες;

«Το βασικό πρόβλημα του αθλητικού αναπηρικού κινήματος είναι ότι στερείται ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου με όλες τις υποδομές που χρειάζεται μια ομοσπονδία ώστε να μπορούν να αθληθούν σ’αυτό άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο. Ακόμη πέραν της άθλησης χρειαζόμαστε και εγκαταστάσεις φιλοξενίας ως Ελληνική Αθλητική ομοσπονδία. Στραφήκαμε στην Περιφερειάρχη την κ.Δούρου η οποία αντιμετώπισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα μας,ομως και η Περιφέρεια έχει να καλύψει πολλές υποχρεώσεις. Πάντως έχουμε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης, πως θα βοηθήσει, Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούμε και πληρώνουμε το ΟΑΚΑ με την προσπελασιμότητα να είναι δύσκολη. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό κέντρο «γκέτο», μόνο για αναπήρους. Θέλουμε τα άτομα με αναπηρία να συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους αθλητές, να είναι όλοι μαζί, ενταγμένοι στην κοινωνία. Έχουμε ζητήσει ραντεβού και από τον Αρχιεπίσκοπο που είναι θετικός ως προς την εξασφάλιση ενός κονδύλίου γι’αυτόν το σκοπό. Εργαζόμαστε ώστε να παρουσιάσουμε ένα οικονομικό πλάνο και ψάχνουμε τον Δήμο που θα δεχθεί να μας παραχωρήσει το οικόπεδο στο οποίο θα χτίσουμε.»

«Μεγάλος φιλλέληνας και φίλος ο Κρέίβεν, αν μπούμε στο πρόγραμμα «Γκίτος» θα είναι μεγάλη βοήθεια.»

Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τηνΠεριφερειακή Αρχή αλλά και την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, στην πρόσφατη συνάντηση που είχατε αναφορικά με την διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος στην Κρήτη;
«Αρχικά πρέπει να σας πω ότι θεωρώ τιμή μου το ότι ο Φίλιπ Κρέϊβεν,ένας μεγάλος φιλέλληνας με τιμά με την φιλία του. Κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για να ενταχθεί η Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή στα προγράμματα οικονομικής στήριξης «Γκίτος» από τα οποία εκταμιεύονται 10 εκ. δολάρια για όλες τις ομοσπονδίες όπως η δική μας. Εν σχέσει τώρα με την Περιφέρεια έδειξε διάθεση να συμβάλλει στην οργάνωση διοργανώσεων, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο ώστε να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον της άθλησης των ατόμων με αναπηρία με αισιοδοξία στο μέλλον. Όπως ήδη εχω πεί η κυβέρνηση και μέσω των κυρίων Κοντονή και Συναδινού δεσμεύτηκε ότι θα είναι δίπλα μας.»

«Θέλω να ηγηθώ της αποστολής του Ρίο, αν δεν μπορώ να διοικώ θα φύγω, δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες»

-Θα είστε αρχηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας μια ακόμη φορά στην Παραολυμπιάδα του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, έπειτα από αυτές της Αθήνας και του ΛονδίνουΕίναι κάτι που σας κάνει να ξεπερνάτε τις δυσκολίες, σας οπλίζει με με δύναμη για την συνέχεια;

«Θέλω να είμαι αρχηγός της αποστολής που θα πάει στο Ρίο. Όλοι με εμπιστεύονται, εκλέγομαι σχεδόν με ποσοστό 90% στην Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική αθλητική ομοσπονδία. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου «ισόβιο» πρόεδρο, όταν πλέον δεν θα μπορώ να διοικώ θα παραχωρήσω την θέση μου σε κάποιον νεώτερο.Η κ.Γκούφα ως μέλος του γραφείου της Εθνικής Αθλητικής ομοσπονδίας με βοηθά πάρα πολύ. Αναφορικά με του Παραολυμπιακούς του Ρίο ελπίζω όλοι αθλητές μας να είναι υγιείς, για να μπορέσουν να καταφέρουν καλές επιδόσεις.»

«Να μειωθεί το μπάτζετ που δίνεται για κατάκτηση μεταλλείων και να προσλαμβάνονται 20 άτομα ανά 4 χρόνια στην δημόσια διοίκηση».

-Μετά την επιτυχία των Στεφανουδάκη και Σεβδικάλη, για τον μέν πρώτο στο μίτινγκ του Γκροσέτο, όπου έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, αυτό που απορρέει και είναι το μόνο που «εξαργυρώνεται» είναι να παλεύεις για τα όνειρα σου. Φθάνει αυτό;
«Σαφώς δεν φθάνει. Υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, η μεγαλύτερη όμως ανάγκη του αναπηρικού κινήματος είναι να μειωθεί το πριμ που δίνεται ως προς την διεκδίκηση μεταλλείων γιατί ο αθλητισμός κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με χρήματα. Ζητάμε να προσλαμβάνονται 20 άτομα ανά τετραετία στην δημόσια διοίκηση. Δεν νομίζουμε ότι το αίτημα μας προσθέτει κόστος στον οικονομικό προϋπολογισμό. Έχω αφοσιωθεί για πολλά χρόνια στο χώρο, έχοντας δίπλα μου άξιους συνεργάτες. Το βασικό για μένα για κάθε ομοσπονδία όχι μόνο την δική μας, είναι το οικονομικό νοικοκύρεμα .Ζητάμε από τον κ.Κοντονή να παρέμβει στον νέο αθλητικό νόμο αλλάζοντας την διάταξη που ορίζει τον διορισμό των μελών μας από τον Υπουργό. Δεν είναι δυνατόν το υφυπουργείο να διορίζει 7 από τα 13 μέλη της ομοσπονδίας σε μια αυτοδιοικούμενη ομοσπονδία. Ο κ. Συναδινός θεώρει δίκαιο το αίτημα μας και δεσμεύτηκε πως θα αλλάξει την συγκεκριμένη διάταξη. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καθήκον μας απέναντι στην χώρα με τις επιτυχίες που έχουμε φέρει.»

«Οι δωρεές που γίνονται από ιδιώτες να κατατίθενται στην εφορία για να υπάρχει διαφάνεια»

-Σε πρόσφατη συνέντευξη σας δηλώσατε πως πρέπει να στηριχθεί από το κράτος ξ η ιδιωτική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει ως προς την ανάπτυξη του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρίες. Δεν αποτελεί χρέος του κράτους να επιχορηγεί και να χρηματοδοτεί τις εκάστοτε αθλητικές ομοσπονδίες, ειδικά όταν οι αθλητές τους κάνουν περήφανη την χώρα μέσω των διακρίσεων που που καταφέρνουν στο εξωτερικό;

«Είναι υποχρέωση του κράτους να στηρίζει οικονομικά κάθε προσπάθεια στον αθλητισμό. Όμως εφόσον λόγω της δυσμενούς κατάστασης το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί ας θεσπίσει ένα νόμο που να δίνει την δυνατότητα ανταποδοτικών κριτηρίων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που μας στηρίζουν οικονομικά. Εμείς λέμε οι δωρεές που θα γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα να κατατίθενται στην εφορία ώστε να αποφευχθεί η αδιαφάνεια ή οι όποιες λοβιτούρες που πιθανόν να υπάρξουν. Δεν θέλουμε παραπάνω χρήματα ζητούμε ισοτιμία ως προς την κατανομή των κονδυλίων. Δεν γίνεται εμείς να παίρνουμε 700.000 το χρόνο, δεν μπορούμε να να ανταπεξέλθουμε.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s