Oι Έλληνες είπαν «ΟΧΙ» στο νεοφιλελεύθερο δόγμα

Χθες το 61% του ελληνικού λαού παρέπεμψε στις καλένδες των τοκογλύφων-δανειστών όλα τα μέτρα που συνοψίζονται στην εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος, όπως «επικοινωνήθηκε» και εφαρμόστηκε αρχικά στην υπό δικτατορία Χιλή του Πινοσέτ από τον Μίλτον Φρίντμαν και τους εκάστοτε εντεταλμένους καθηγητές οικονομικών που «αποφοίτησαν» από την «Σχολή του Σικάγο».

Γράφει ο Ηοmo Mamunius

Μέχρι και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ρόναλντ Ρίγκαν εξέφρασε την άποψη πριν το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή στην συνταγή της λιτότητας που υιοθετείται ευλαβικά τα τελευταία πέντε χρόνια από την τρόϊκα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οδηγεί σε μαθηματική αποτυχία. Αυτό συμβαίνει καθώς όπως λένε οι ειδικοί όταν συντρίβεται το μοναδιαίο κόστος εργασίας, η αγοραστική δυνατότητα  ενός λαού μειώνεται και συνεπώς καθίστανται αδύνατες οι όποιες επενδύσεις σε μια χώρα φτωχή, ελλειμματική, η οποία για να ζει τον πληθυσμό της αναγκάζεται να δανειστεί από  ισχυρότερα παραγωγικά κράτη, ανατροφοδοτώντας ουσιαστικά μια αέναη κρίση χρέους, μέσα σ’ένα σαθρό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, που παρασιτεί κοινωνικοποιώντας τις ζημιές και ιδιωτικοποιώντας τα κέρδη.

Όποιοι λοιπόν ήλπιζαν και ελπίζουν σε αδύναμες και εξαρτημένες οικονομικά χώρες εντός Ε.Ε και ευρωζώνης χθές πήραν μια βροντερή αρνητική απάντηση από τον ελληνικό λαό που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες των λεπτών ισορροπιών της Ευρωζώνης, ένα ντόμινο αφύπνισης για λογαριασμό των υπόλοιπων λαών του Νότου που δοκιμάζονται καθημερινά.

Μαζί με το μεγαλεπήβολο και άρτια σχεδιασμένο πλάνο των εταίρων, φαίνεται να μας αποχαιρετά και το παλιό και σαθρό πολιτικό σύστημα της αστικής διαχείρισης και διακυβέρνησης που έκανε «καθεστώς» την διαφθορά, την διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις.

Δεν υποννοώ πως καταρρέουν τα κόμματα της μεταπολίτευσης στην συνείδηση του κόσμου διότι έχει ήδη συμβεί, αλλά το πολιτικό προσωπικό με το οποίο ταυτίστηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Μαζί με το μεγαλεπήβολο και άρτια σχεδιασμένο πλάνο των εταίρων, φαίνεται να μας αποχαιρετά και το παλιό και σαθρό πολιτικό σύστημα της αστικής διαχείρισης και διακυβέρνησης που έκανε «καθεστώς» την διαφθορά, την διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις.

Όσο για την επόμενη μέρα, ένα είναι σίγουρο βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Η όποια συμφωνία κυβέρνησης- εταίρων δεν θα πρέπει πλέον να σηματοδοτεί την συνέχιση της οικονομικής και πολιτικής ομηρίας και εξάρτησης, με αυτούς που θα κληθούν να οδηγήσουν την χώρα στην επόμενη μέρα, να έχουν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους πως πρέπει να καταβάλλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν το μη χείρον βέλτιστο.

*Η φωτογραφία ανήκει στον ιστότοπο left.gr

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s