To Mνημόνιο «πέθανε», Ζήτω το Νέο Μνημόνιο!

Ο Λόρδος διπλωμάτης Λαϊονς εξ Αγγλίας ορμώμενος το είχε πεί εν έτει 1830: «Οι ξένες δυνάμεις δεν θέλουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας», μιλώντας για μια Ελλάδα ρημαγμένη και διχασμένη που μόλις εξερχόταν από την εποχή του Οθωμανικού ζυγού, και εισερχόταν στην εποχή του αστοκοτζαμπασισμού για μια ελληνική αστική τάξη άκρως τουρκόφιλη και μετέπειτα προσαρτημένη στις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις. Δηλαδή τους Άγγλους τους Ρώσους και τους Γάλλους. Κάνω τον παραπάνω παραλληλισμό για να καταδείξω ξεκάθαρα την χρόνια εξάρτηση που διαπερνά και διαπνέει την ιστορική πορεία της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο από ιδρύσεως ελληνικού κράτους.

Γράφει ο ΗοmoMamunius

Μια πολιτική και οικονομική εξάρτηση που όπως όριζε την κατανομή των σιτηρών και λοιπών διατροφικών αποθεμάτων επι Όθωνα αλλά και πρωτύτερα, σ’ένα διαφορετικό σκηνικό κοινωνικό και οικονομικό, οι γείτονες χώρες εντός Ευρωζώνης ορίζουν για διαφορετικής έντασης και κλίματος οικονομίες, το ποσοστό των κατώτατων συντάξεων, μισθών, όπως και την επιβολή φόρου βάσει του οποίου δεν θα κατανέμονται τα βάρη ανάλογα με την εισφοροδοτική, την παραγωγική δυνατότητα και οικονομική ευχέρεια του καθενός.
Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ πολλοί θα σπεύσουν να πούν πως διεξήγαγε το δημοψήφισμα σε κλίμα έντονης εσωτερικά πολιτικής πόλωσης με σκοπό της υφαρπαγής του «ΟΧΙ» χωρίς την αντίστοιχη όμως αντιπαράθεση ανάλογων του ΝΑΙ επιχειρημάτων, τα οποία δεν θα λαϊκίζουν στους απέναντι αλλά θα παράγουν προτάσεις. Προτάσεις ικανές να δώσουν οριστικό τέλος στην λιτότητα με ταυτόχρονη επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα που θα σήμαινε και μια παράλληλη προσπάθεια βιομηχανοποίησης της χώρας, που απώλεσε περίπου 180.000 επιχειρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το «αναπτυξιακό πακέτο» των 35 δίς. Ευρώ από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα όταν προσδιορίζεται από προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ τα οποία στην βάση τους είναι ανταποδοτικά, αναγκάζοντας την κάθε χώρα να διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας ως προς την «επένδυση» και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Πολλές από τις προτάσεις της λίστας που ήρθε στην δημοσιότητα περιλαμβάνουν νέους φόρους(ΕΝΦΙΑ 2015-2016 με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να μαζευτούν τα 2,6 προβλεπόμενα δις, αλλά και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης με προκαταβολή φόρου 100% για ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες και ιδιώτες ως το 2017.)
Το ζητούμενο που ανακύπτει είναι κατά πόσο θα γίνουν δεκτά υπό αυτή την μορφή και χωρίς να υποστούν κανενός είδους επεξεργασία, διότι αν αυτό συμβεί καταργεί στην βάση του το πρόγραμμα του Σύριζα, κεντρικός πυλώνας του οποίου ήταν το σταμάτημα της φορομπηξίας που μειώνει την ήδη μειωμένη εισφοροδοτική ικανότητα λόγω της ταυτόχρονης μείωσης μισθών και συντάξεων, τα ποσοστά ανεργίας και την διαλυμένο παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.
Ως εκ τούτου το να μας λένε από τον Σύριζα ότι η μειωμένη φοροδοτική ικανότητα «τροφοδοτεί» την λιτότητα διότι δεν συνοδεύεται από την αγοραστική δυνατότητα και την παραγωγική επανεκκίνηση της χώρας, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό που εξήγγειλαν προεκλογικά ως μέρος ενός κοινωνικού συμβολαίου που εξ ‘αρχής λίγο πολύ γνώριζαν τις πιθανότητες εφαρμογής από τους θεσμούς.
Ακόμη κι αν δεν γνώριζαν, μπορούσαν να διακρίνουν ποιο ήταν το οικονομικό μοντέλο που εδώ και καιρό επιχειρούνταν να εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρωζώνη. Ένα μοντέλο που περιελάμβανε μειωμένο κοινωνικό κράτος, δαπάνες, δικαιώματα και ελευθερίες που συνοψίζεται με τον όρο Νεοφιλελευθερισμός.
Οι προσπάθειες λοιπόν θέσπισης ενός ιδιότυπου σχεδίου Μάρσαλ με απώτερο σκοπό την «κοινωνική διάσωση» των λαών της Ευρώπης, δεν γίνεται ποτέ να συνάδει με χώρες που παίζουν αποικιοκρατικό ρόλο και χώρες αποικίες που απλά υπάρχουν για να κερδίζουν οι πλουσιότερες και πιο ισχυρές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε να ενσαρκώσει το σχέδιο διάσωσης το οποίο δεν «νομιμοποιείται» από κανένα αντίπαλο μέτωπο(Ευρωπαϊκό ή Ελληνικό)καθιστώντας την πολιτική του «επιβολή» επιλογή η μη της αντίστοιχης πτέρυγας ενός παρακμάζωντος αριστερού κινήματος.
Το συμπέρασμα εν κατακλείδι είναι ένα.Όλα θα φανούν όταν τα πάντα καθαρογραφούν και αποτελούν νόμο του ελληνικού κράτους με την ρητή εντολή να εφαρμοστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Με ή χωρίς βαθιά διαγραφή του χρέους. Αν είναι εφικτό το παραπάνω σενάριο θα φανεί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s