Από την κατάρρευση της Χούντας στην εγκαθίδρυση της «δικτατορίας» των αγορών

Κανείς δεν φανταζόταν όταν ο Μακαρέζος ως Υπουργός Οικονομικών της Χούντας ζητούσε δάνειο 1,8 δισεκατομμυρίων δραχμών από τον Αρχιεπισκοπο Αμερικής Ιάκωβο το φθινώπορο του 1972(σύνδεσμο της CIA και της Αμερικάνικης κυβέρνησης) ώστε ν’αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας,την πλήρη επικυριαρχία στα παγκόσμια οικονομικά πράγματα ενός καπιταλισμού καζίνο» που δεν θα στόχευε στην υπεραξία της παραγόμενης εργασίας, αλλά σε τοξικά χρηματιστηριακά χαρτιά, τα οποία μπορεί να περιέχουν από δημόσιο χρέος εως σιτηρά.

Γράφει ο ΗοmoMamunius

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιρνε το αεροπλάνο της επιστροφής, έχοντας στις αποσκεύες του την πλήρη συναίνεση της ελληνικής αστικής τάξης ώστε ν’αποτελέσει τον πρώτο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης,δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη και μετάλλαξη που θα υφίστατο το καπιταλιστικό σύστημα από την κρίση του πετρελαίου έως σήμερα.

Όσο για το υποτιθέμενο χουντικό οικονομικό θαύμα και τα θύματα που σκόρπισε στο διάβα του θα σας πω κάποια άλλη φορά με σχετικό αναλυτικό θέμα.

Το επίδικο που πραγματεύεται το παρόν άρθρο-παίρνοντας αφορμή από την συμπλήρωση 41 χρόνων από την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας στην χώρα,- αφορά την ολοκληρωτική αλλαγή και μορφή που πήρε ο ελληνικός καπιταλισμός από την περίοδο της δικτατορίας μέχρι και την άνθηση του «χρηματιστηριακού θαύματος» που έβγαλε σαν λαγό από το καπέλο του, ο σημιτικός εκσυγχρονισμός, για να αποκοιμίσει λίγο ακόμη όσους επαναπαύτηκαν στον «ξεπεσμό» και την λήθη δίχως να βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα, που προσέφερε απλόχερα η αστική κυνοβουλευτική(από τον κύνα ,που σημαίνει σκύλος) δημοκρατία.

Πλήρης απαξίωση του αγροτοβιομηχανικού τομέα

Η αμερικανοκίνητη Χούντα είχε σχέδιο αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε. «Κάθε χωριό και γήπεδο κάθε πόλη και γυμναστήριο». Άρτος και θεάματα,μασημένη πνευματική τροφή σε δόσεις Φώσκολου από τηλεοράσεως, απευθείας αναθέσεις σε έργα ημετέρων,επιχειρηματικές αναπτυξιακής βάσης διευκολύνσεις στους Ανδρεάδη, Τόμ Πάππας και Ωνάση κατά προτίμηση.Κλειστή οικονομία με ακόμη πιο θεόκλειστα σύνορα.Παρά ταύτα η Ελλάδα είχε μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη, τουρισμό και Ναυτιλία.

Πριν την ευρωζώνη και τις αγορές υπήρχε ο εσωτερικός δανεισμός

Αναναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας από το 1980 και έπειτα όσον αφορά τις χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κρατικά ελλείματα καλύπτονταν σε ποσοστό 80% από εσωτερικό κρατικό δανεισμό μέσω των ομολογιακών εγγυήσεων των κρατικών ταμείων και σε ποσοστό 20% από εξωτερικό δανεισμό.

Κατά συνέπεια γίνεται λόγος όχι μόνο για μειωμένο εξωτερικό δανεισμό ως προς το ΑΕΠ αλλά επιπρόσθετα για προσαρμοσμένους δημοσιονομικά οικονομικούς προϋπολογισμούς ακόμη κι αν προβλέπονταν μικρή αναπτυξιακή δυνατότητα.

Το τέλος του κρατικού ελέγχου και η αρχή της «κυριαρχίας» των αγορών

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είτε αυτός αφορά καταναλωτικά δάνεια, είτε στεγαστικά είτε επιχειρηματικά δημιούργησε μια επίπλαστη αγοραστική και καταναλωτική δυνατότητα που συνοδεύτηκε από πολιτικούς σημιτικούς βερμπαλισμούς και λαϊκίστικές πολιτικές κορώνες μιας δυνατής Ελλάδας «χτισμένης» στο σαθρό έδαφος «νταβατζήδων» και εργολάβων κρατικοδίαιτων που «επιχειρούσαν» με απευθείας αναθέσεις μεταφρασμένες σε κρατικό χρήμα.

Το κύμα της αφειδούς και χωρίς εγγυήσεις πίστωσης συμπαρέσυρε την μικρομεσαία τάξη τόσο βαθιά ώστε να την κάνει να πιστέψει ότι η σύγκλιση και τελικά η «εξίσωση»με την εγχώρια ελίτ παύει να θεωρείται απαγορευμένος καρπός και όνειρο απατηλό.

Αν προσθέσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των εξοπλιστικών, της Siemens και των Ολυμπιακών αγώνων των ρεκόρ της κατασπατάλησης και της ντόπας, τότε έχουμε διαμορφωμένο μπροστά μας ενα ασταθές και επί ξύλου κρεμάμενο κοινωνικό δυναμικό που ζεί στην «κόψη της κατάρρευσης» κι απλά δεν το έχει αντιληφθεί.

Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει πως δεν μπορείς να είσαι γκόλντεν μπόϋ μένοντας στο Περιστέρι,οδηγώντας Zάσταβα εικοσαετίας και πηγαίνοντας ολιγοήμερες διακοπές στις εξωτικές Κουκουβάουνες.Κάτι άλλο ευθύνεται που «ξυπνάς» Ωνάσης και «κοιμάσαι» Γιάννης Αγιάννης.Δεν είναι μόνο ο «Έλληνας» και η φαντασιοπληξία που τον διακρίνει.

Είναι κυρίως η δύναμη των αγορών που απλά διένειμαν τότε ώστε να πάρουν σε βάθος χρόνου λίγό από το άκρως επικερδές πλεονασμά τους.

Αποδείχτηκε από την εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων στα αμερικάνικα στεγαστικά δάνεια που αποκάλυψαν ενα ανεύ προηγουμένου χρηματιστηριακό τσουνάμι που σάρωσε εκτός των αδύναμων κρατών,ασφαλιστικούς και τραπεζικούς κολοσσούς,σε μια απέλπιδα προσπάθεια του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου να βρεί νέους κερδοφόρους ορίζοντες μέσω της υπερσυσσώρευσης κέρδους όχι πια από την κορεσμένη εργασία αλλά μέσω του υπερδανεισμού.

Έτσι οι αγορές μπορούσαν να πωλούν ρύζι στην Σενεγάλη, ενώ υπήρχε σε αφθονία, απαγορεύοντας στους αγρότες να το παράγουν καθιστώντας το μη ανταγωνιστικό και ως εκ τούτου μη ελκυστικό για διαπραγμάτευση και «σπέκουλα» στις μεγάλες αγορές τροφίμων.Χώρες που είχαν διατροφική επάρκεια υπο κανονικές συνθήκες,ήρθαν αντιμέτωπες με το φάσμα του υποσιτισμού.

Ο δανεισμός έγινε ικανή και αναγκαία συνθήκη για την βιωσιμότητα ενός λαού ακόμη κι αν έπρεπε να πεθάνουν κάποιοι ή ακόμη και να αυτοκτονήσουν λόγω μιας συνεχούς και ατέρμονης δίνης μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που προκαλεί ο συνδυασμός ανεργίας και δανεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των χωρών με εργαλείο το εθνικό νόμισμα άξονα τον άνθρωπο, και σχεδιασμό την παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνικό πρόσημο και χαρακτήρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s