Σαν σήμερα εκδίδεται το 1821 η πρώτη ελληνική εφημερίδα

Η Σάλπιγξ Ελληνική έίναι η πρώτη εφημερίδα που εκδίδεται στην Ελλάδα την 1η Αύγουστου 1821 υπό την ιδιοκτησία του Δημήτριου Υψηλάντη, και σύμβουλο έκδοσης(επιστάτη και εκδότη όπως αναφέρεται) τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη.Λίγο μετά την επανάσταση των «κλεφτών και αρματωλών» κι όσων δεν έσκυψαν μπροστά στον τουρκικό ζυγό δημιουργείται η πρώτη εφημερίδα, σε μια χώρα που προσπαθούσε δειλά δειλά να βγεί από 400 χρόνια σκλαβιάς.Η υπαρξή χαρακτηρίζεται ως βραχύβια λόγω της λογοκρισίας της εποχής.

Γράφει ο ΗomoMamunius

Σαν εικόνα από ένα ζοφερό μέλλον όπου η δημοσιογραφία λογίζεται ως παραπληρωματική «τέταρτη» εξουσία δίπλα από αυτές της πολιτικής και της οικονομικής, μοιάζει το πρωτόλειο και εμβρυακό εκδοτικό εγχείρημα της εφημερίδας, «Σάλπιγξ Ελληνική.»

Το αναφέρω αυτό διότι η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε την πρώτη μερα του Αυγούστου του 1821, δεν έμμελε να στεριώσει με τον εκδότη της να αποχωρεί κακήν κακώς έπειτα από την έκδοση του τρίτου φύλλου.Όσο ακριβώς δηλαδή άντεξε μια εφημερίδα που μπορεί να χαρακτηριστεί αναλογικά και ιστορικά ως προπομπός του «Εθνικού Κύρηκα.»

Η «Σάλπιγξ Ελληνική» ήταν «πνευματικό παιδί» του Αλέξαντρου Υψηλάντη που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως Φιλέλληνας, διαχρονικά όμως αποδείχθηκε πως ήταν περισσότερο προσηλωμένος στην παροχή υπηρεσίας στον Τσάρο, εκμεταλλεύομενος την φιλλεληνική του προσέγγιση ώστε να διαβρώσει εκ των έσω την ελληνική πραγματικότητα της εποχής.

Να επανέλθω όμως στην εφημερίδα αυτή καθαυτή.Στο πρώτο άρθρο του ο Φαρμακίδης δίνει το στίγμα της εφημερίδας: «Εις τας παρούσας περιστάσεις της Ελλάδος, ότε το ελληνικόν γένος, μη υπομένον τον βαρύν της τυραννίας ζυγόν, τον οποίον έφερεν αναξίως αιώνας ολοκλήρους, απεφάσισεν υπό την προστασία της Θείας Προνοίας, να πιάση τα όπλα, διά να αναλάβη την οποίαν απώλεσεν αυτονομίαν, είναι αναγκαιοτάτη εφημερίς εις την Ελλάδα εκδιδομένη.»

Όπως μας πληροφορεί ο πρώτος και μάλλον…ο τελευταίος εκδότης-ιερωμένος, πρωτεύοντα και εξ’εχοντα ρόλο ώς πρός την φλόγα που θα μεταδόσει την επανάσταση  καλείται εκ της προστασίας της αποστολής της να διαδραματίσει μετά από 4 αιώνες σκλαβιάς η Θεία Πρόνοια, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επανέλθεί η αυτονομία και η λαϊκή κυριαρχία στην χώρα.

Βλέπουμε δηλαδή έναν ιεραπόστολο της Χριστιανικής θρησκείας να θέτει εαυτόν στην ένοπλη πάλη και την επανάσταση με σκοπό την ανατροπή του τουρκικού ζυγού που καταδυναστεύει δια του εξισλαμισμού και της σκλαβιάς, θεο και ανθρώπους.

Πραγματικά εξαιρετικό το φαινόμενο και καταπληκτικά καινοφανές. Η πρώτη απόπειρα έκδοσης εφημερίδας στην Ελλάδα , διαποτίζεται, εμπνέεται και εμφορείται από την προαίρεση ενός ιερωμένου, εκδότη και ακαδημαϊκού όπως ο Φαρμακίδης για να αφυπνιστεί ο υπόδουλος ελληνικός πληθυσμός και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.Για να χειραφετηθεί και να απελευθερωθεί από τα δεσμά του ραγιαδισμού.

Η «Σαλπιγξ Ελληνική» εξέδωσε μόλις τρία φύλλα την 1η, 5η και 20η Αυγούστου διότι όπως δηλώνει ο Φαρμακίδης δεν ενέδωσε είς το δεσποτικόν μέτρο της προεξετάσεως. Ο πρώτος δεσπότης που αποκυρρήσει την έννοια του δεσποτισμού που επιβάλλει την λογοκρισία. Πως λοιπον ήταν δυνατό να συνεχίσει να εκδίδεται η εφημερίδα;

Αναφορικά με τα βασικά θέματα που καταπιάστηκε η «Σάλπιγξ Ελληνική», στο πρώτο φύλλο φιλοξενείται ο λόγος του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Ιάσιο στις 24 Φεβρουαρίου 1821για την επανάσταση στην Μολδοβλαχία.

Στο δεύτερο φύλλο δημοσιεύτηκε η έκκληση του Δημήτριου Υψηλάντη προς τους κατοίκους της Λεβαδειάς για ομόνοια, πολεμική εγρήγορση, καθώς και παραινέσεις, ώστε να μην κακοποιούνται άοπλοι Tούρκοι. Στο τρίτο φύλλο καταχωρίστηκε η έκκληση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τις ευρωπαϊκές Αυλές, με την οποία τους γνωστοποιείται ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Τα τρία φύλλα της Ελληνικής Σάλπιγκος φιλοξενούνται στην βιβλιοθήκη της Βουλης.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s