Σαν σήμερα το 1954 εκτελείται ο Νίκος Πλουμπίδης

Δεν ήθελε να του δέσουν τα μάτια. Προτίμησε να ξαναδεί σε επανάληψη όλη την ζωή του σαν σε δευτερόλεπτα πριν για πάντα το νήμα της κοπεί από τις αχρείες εντολές του πολιτικού γραφείου που έδρευε στην Ρουμανία. Ο Νίκος Πλουμπίδης όπως πολλοί της γενιάς του «μπουσούλησε», «σμιλεύτηκε» , ανδρώθηκε και μέστωσε μέσα στο ελληνικό λαϊκό εργατικό κίνημα της εποχής πάντα υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η υπογραφή και το αποτύπωμα του στο γράμμα προς τις κρατικές αρχές που έπαιρνε το βάρος των ευθυνών από τον σύντροφο και συναγωνιστή του Νίκο Μπελογιάννη, όπως και η κατόπιν…εκτελέσεως του, αναγνώριση από το ίδιο το ΚΚΕ, μιλούν από μόνα τους για την ποιότητα και το ήθος αυτού του σπάνιου ανθρώπου που αφιέρωσε την ζωή του στην πάλη και τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Γράφει ο ΗοmoMamunius

Λέγεται ακόμη και σήμερα πως ο Πλουμπίδης υποδείχθηκε λοιδορούμενος ως πράκτορας των Άγγλων και της ασφάλειας από την τότε τριανδρία του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ Μπαρτζώτα,Βλαντά και Ζαχαριάδη διότι ποτέ δεν του συγχώρεσε ο τελευταίος εκείνη την παλιά διαφωνία αναφορικά με το γράμμα του Ζαχαριάδη από την φυλακή που προέτρεπε επί μεταξικής δικτατορίας την συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου με περισσότερο εθνοαπελευθερωτικό χαρακτήρα παρά ταξίκο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διώξεις κατά των κομμουνιστών είχαν ξεκινήσει από το καθεστώς.
Άλλοι πάλι πιθανολογούν πως η απόφαση του πολιτικού γραφείου να μην «αναγνωρίσει» το γράμμα του Πλουμπίδη έγκειται στην προσπάθεια να διορθωθεί το ολέθριο λάθος της μη επαρκούς στήριξης οργανωτικά, πολιτικά και ηθικά στον Νίκο Μπελογιάννη και τους Καλούμενο, Μπάτση και Αργυριάδη οι οποίοι εκτελέστηκαν εντελώς απροστάτευτοι και έκθετοι.
Τα σενάρια δεν έχουν μεγάλη σημασία, τα γεγονότα είναι αυτά που μετρούν επισκιάζοντας κάθε συνωμοτική ή άλλη μυθολογία.
Το άψυχο σώμα του φυματικού αγωνιστή-εκπαιδευτικού Νίκου Πλουμπίδη κείτονταν στο χώμα δίχως να έχει τελειωμό ο κατάλογος των νεκρών αγωνιστών-κομμουνιστών μετά την ήττα του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και του ΔΣΕ που είχε σκοπό να απελευθερώσει την πατρίδα από τον ζυγό του Αγγλο-Αμερικάνικου παράγοντα, που το’χε βάλει σκοπό από τότε να αποικίσει με έμπρακτο και ξεκάθαρο τρόπο μια χώρα διαλυμένη παραγωγικά και κοινωνικά. Όπου όλα τα πλάκωνε η φοβέρα του στρατιωτικού παρακράτους και των δοσιλόγων με το τέλος του πολέμου. Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν στην «αυγή» του ψυχρού πολέμου, εν καιρώ ειρήνης.
Το πλαίσιο υπήρξε καθώς ένα χρόνο πρίν… ανακαλύψουν υποτίθεται οι Αμερικάνοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους τα κρυσφύγετα του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ στην Ελλάδα, ο Τόμ Πιουριφόϊ της CIA και oι συνεργάτες του γέμιζαν την Αθήνα με αφίσες που ανέγραφαν πως οι κομμουνιστές παραμένουν ακόμη με το όπλο πάρα πόδα. Ανακαλώντας στην μνήμη των νοικοκυραίων και των τότε εντολοδόχων δοσιλόγων τα πιο ταπεινά αιμοδιψή και εκδικητικά ένστικτα σε μια ήδη διαιρεμένη Ελλάδα. Με τους αγωνιστές του ΕΑΜ και των άλλων δυνάμεων να συμβάλλουν καταλυτικά στην κατοχική περίοδο ως προς την απελευθέρωση της χώρας.
Μέσα στο δικαστήριο η «τραγική» και ασθενική λόγω των συνθηκών φιγούρα του Νίκου Πλουμπίδη από την μια να προσπαθεί να απολογηθεί για την στάση του κόμματος του και από την άλλη να δίνει όλη του την ψυχή υπερασπίζοντας τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των συντρόφων του δείχνει μια δισυπόστατη εικόνα που μέλλεται ίσως την ύστερη διάσπαση του ΚΚΕ που χαρακτηριζόταν ως επι το πλείστον από μια διάθεση διαχωρισμού της ηγεσίας από την βάση του κόμματος. Τρανό παράδειγμα οι διαγραμμένοι της Τασκένδης και ο διαχωρισμός σε Ζαχαριαδικούς και μη εντός ΚΚΕ.
Σε κάθε περίπτωση όσο η εργατική-παναθρώπινη υπόθεση διαπνέεται εμποτίζεται και εγχαράσσεται ιστορικά με την πείρα του αγώνα που σβήνει τα όποια λάθη ρίχνοντας τα στο πιο βαθύ σκοτάδι, τόσο οι άνθρωποι επι γής θα μπορούν να ονειρεύονται και να καλυτερεύουν την ζωή τους. Ο Πλουμπίδης ήταν ένας από αυτούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s