Πως θα σταματήσει η γενοκτονία και ο αφανισμός των προσφύγων;

Κάθε φορά που θέλω να γράψω για τους υγρούς θαλάσσιους τάφους είτε της Ελλάδας είτε της Ιταλίας είτε της Λιβύης παλιότερα όπου ξεβράζονται τα άψυχα σώματα των Σύριων , με ξεπερνούν πάντα τα γεγονότα και αναγκάζομαι να ακολουθώ έναν κατάλογο πεθαμένων μιας θλιβερής επικαιρότητας που δεν τελειώνει. Από την ασφάλεια της αποστασιοποιημένης κριτικής  μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή είναι εύκολος ο απολογισμός λαθεμένων πολιτικών της Ε.Ε  και ο τραγικός αριθμητικός υπολογισμός τόσων χαμένων ανθρώπινων ζωών.

Γράφει ο ΗοmoMamunius

Ανάμεσα στους τελευταίους που «ξεβράστηκαν» στο Φαρμακονήσι υπήρχαν  βρέφη. Όχι  απλά ένας ακόμη θάνατος ενός μικρού Σύριου όπως ο Αϊλάν που προκάλεσε την διεθνή θλίψη, κατακραυγή και εν τέλει καταδίκη του περιστατικού .Δεν μιλάμε για αριθμούς που απλά μεγεθύνουν  ποσοστιαία το ισοζύγιο προσφυγικών εισροών- εκροών, αλλά για ανθρώπινες ζωές και γενιές που θάβονται για πάντα στον βυθό των θαλασσών ή  «σαλαμοποιούνται» μπροστά στα ψηλά τείχη και την καταστολή κρατών της Ε.Ε που το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι να μην «φιλοξενήσουν» πρόσφυγες κι όχι η χάραξη μιας  ευρωπαϊκής πολιτικής που θα αμβλύνει αν δεν λύνει το πρόβλημα.

Η κ.Χριστοδουλοπούλου  ως αρμόδια Υπουργός υπεύθυνη για το μεταναστευτικό δήλωσε πως βάσει του ισχύοντος νόμου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση κάθε ερχομός πρόσφυγα από την Συρία αποποινικοποιούνταν κι έτσι δεν θεωρούνταν παράνομος  από τις εισαγγελικές και πολιτειακές αρχές.

Είπε ακόμη πως τα λιμενικά σώματα ασφαλείας της Τουρκίας και της Ελλάδας βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία το προηγούμενο διάστημα κατά τέτοιον τρόπο ώστε «συμφωνούσαν» τρόπον τινά εν είδει συναλλαγής πόσες βάρκες  προσφύγων που ερχόντουσαν  κυρίως από την Λιβύη θα σταματήσουν στα τουρκικά παράλια και πόσα θα πάρουν τον δρόμο για το Αιγαίο.

Τουτέστιν όσες βάρκες έρχονταν από την Τουρκία στέλνονταν πίσω από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, ενώ όσες βάρκες «περίσσευαν» κατά την κρίση των Τούρκων λιμεναρχών βυθίζονταν αφού τις τρυπούσαν στον δρόμο για την επιστροφή. Αν σκεφτεί κανείς «καλοπροαίρετα» θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αυτή η διαδικασία εμπίπτει στο τελευταίο σχέδιο επίλυσης της προσφυγικής κρίσης τριών σταδίων το οποίο βγήκε στην δημοσιότητα από τον ιστότοπο Τhe PressProject.gr και τον δημοσιογράφο Κώστα Εφήμερο. Το σχέδιο επίλυσης είναι πάρα πολύ απλό και στην ουσία περιγράφει την ρητή εντολή της καταστροφής των δομών υποδοχής των προσφύγων στην Λιβύη από όπου ξεκινούν το μακρύ ταξίδι της αβέβαιης Οδύσσειας τους  με σκοπό και στόχο το κυνήγι και την πάταξη των διακινητών-σωματεμπόρων.

Βέβαια το τίμημα αυτού του ανθρωποκυνηγητού κοστίζει λίγο παραπάνω καθώς ορίζει σαφώς την καταστροφή των βαρκών που μεταφέρουν τους μνετανάστες !Τουλάχιστον μεγαλεπήβολο αν αναλογιστεί κάποιος πως εκπορεύεται από τον λειψό εγκέφαλο ανθρώπων όπως η Μέρκελ η οποία δήλωσε προσφάτως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα πως από τους 180.000 Σύριους πρόσφυγες που θα φιλοξενούσε η Γερμανία ετησίως ήδη έχουν καταφθάσει από τώρα οι 175.000 οπότε ξεπερνιέται η δυνατότητα που είχε το γερμανικό κράτος να φιλοξενήσει με «ζεστασιά» και «θαλπωρή» το νέο φθηνό εργατικό προσφυγικό δυναμικό,(ανειδίκευτο ή μη) όμως θα κάνουν την καρδιά τους… πέτρα και θα τους δεχθούν. Αν τελικά δεν μπορέσουν να τους εντάξουν επαρκώς στο γερμανικό κοινωνικό γίγνεσθαι, θα τους φορτώσουν για κάποιο κοντινό διαμετακομιστικό κέντρο. Συνηθισμένοι είναι άλλωστε στις μεγάλες μετακινήσεις και κακουχίες .Κι αν δεν αντέξουν και κάποιοι μια ακόμη «ταξιδιωτική περιπέτεια στο Αλού Φαν Πάρκ της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έγινε και τίποτα.

Φθάνουμε λοιπόν στην ενότητα των λύσεων οι οποίες προφανώς δεν βρίσκονται στην ατζέντα κάποιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής γιατί απλά τα «καυτά» θέματα αφορούν απλά την συνέχιση της λιτότητας και την διάσωση του πολυεθνικού-χρηματιστικού κεφαλαίου. Που να σπαταλούν τώρα φαιά ουσία και για τους Σύριους… Στο κάτω κάτω αυτοί φταίνε που έφυγαν από τις εστίες τους εγκαταλείποντας τες εν καιρώ πολέμου. Έπρεπε να μείνουν  για να αποβιώσουν υπέρ πίστεως και πατρίδως, αναγκάζοντας την ιστορία να γράψει τα ονόματα τους σε κάποια επιτύμβια στήλη.

Η συγκρότηση αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού διεθνούς μετώπου με σκοπό την πάλη για την απελευθέρωση της Συρίας, την παύση των εχθροπραξιών και τον επαναπατρισμό των ανθρώπων αυτών είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει. Σαν πρώτο βήμα σε αυτή την διαδικασία μπορεί να είναι η κατάργηση όλων εκείνων των θεσμικών και νομικών περιορισμών που δεν αφήνουν τους  πρόσφυγες να μεταβούν στο μέρος όπου βρίσκονται οι οικογένειες τους. Η παραλαβή ταξιδιωτικών εγγράφων θα λύσει πρόσκαιρα το  πρόβλημα, καθώς αν δεν αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη από τις κοινωνίες που θα ζήσουν θα στερείται νοήματος.Η λύση βρίσκεται στα χέρια των κινημάτων μια ακόμη φορά.

*Η φωτογραφία ανήκει στον ιστότοπο iefimerida.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s