Xρέος, Διαπλοκή και προσφυγικό στο τραπέζι

Ο προεκλογικός και μετεκλογικός κουρνιαχτός έκατσε για τα καλά. Τα κομματικά επιτελεία του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος είτε βρίσκονται στο κέντρο, την αριστερά και την δεξιά έκαναν την εκλογική τους αποτίμηση με μια βουλή, στην οποία το μόνο αντιμνημονιακό αντιπολιτευτικό κόμμα εντός Βουλής είναι το ΚΚΕ το οποίο ως γνωστόν αγνοεί την ανάγκη οικοδόμησης ενός αντιμνημονιακού αντιδημοκρατικού μετώπου, εγκλωβίζοντας τις εναπομείνασες κοινωνικές δυνάμεις σε μια μεταφυσική σοσιαλιστική οικοδόμηση του ενός πρωτοποριακού κόμματος.

Γράφει ο ΗοmoMamunius

H επανεκλογή της συγκυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ επιβεβαιώθηκε δια της ψήφου του λαού που όπως διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος θέλει μια μνημονιακή σταθερότητα με προοπτική του λιγότερο καλού που θα προσπαθήσει να λειάνει τις νεοφιλελεύθερες «μνημονιακές γωνίες» σ’ενα κυβερνητικό πρόγραμμα που όχι μόνο απέτυχε το προηγούμενο διάστημα να βρεί τα ισοδύναμα της εφαρμογής ενός παράλληλου κοινωνικού προγράμματος παρέα με τους τροϊκανούς, αλλά πλέον έχει να διαχειριστεί ζητήματα όπως αυτό του χρέους και του προσφυγικού που επιτείνει τις προσφυγικές ροές συνεχίζοντας απρόσκοπτα την δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο.

Μάλλον η «δεύτερη φορά» συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ δεν θα αντιμετωπιστεί με την ίδια ευγένεια από την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, όσο κι αν συγκεντρώνει -ως επι το πλείστον- την συγκατάθεση των δανειστών. Η ελληνική κοινωνία άνεργη,φτωχή και ημιαπασχολούμενη στο σύνολο της δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης -όσο κι αν ξενίζει αυτό-αλλά ψήφο ανοχής υπό τις παρούσες πολύ δύσκολες συνθήκες που θα βρεί μπροστά της η νέα κυβέρνηση.Μια νέα κυβέρνηση(των 155 βουλευτών) που μπορεί να βρίθει κυβερνητικής εμπειρίας όμως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχάσει αυτό το άκρως παλαιόκομματικής κοπής προεκλογικό σύνθημα που βγήκε από την ναφθαλίνη του δικομματισμού. Να ξεμπερδέψει με το παλιό εννοώντας προφανώς όχι την πάλαι ποτέ αριστερή πτέρυγα αλλά την διαπλοκή, τα καρτέλ, τους τραπεζίτες, τις διάφορες λίστες και ότι συναπαρτίζει και συναποτελεί το κομματικό πελατειακό σύστημα της πολιτικής κι οικονομικής ολιγαρχίας τα τελευταία 40 χρόνια. Αρχής γενομένης από χθές!

Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να δούμε και ποιοι καλούνται να το κάνουν αυτό. Διότι αν στο νέο πολιτικό προσωπικό εντάσσονται η κ.Τζάκρη και ο κ. Μπόλαρης ως νέα αποκτήματα από το «παλιό ΠΑΣΟΚ» τότε ή θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες από την αρχή ή να χαρακτηρίσουμε την κυβέρνηση ως κεντρομνημονιακή με ολίγη αριστερά.

Ο Τσίπρας κέρδισε θα αντιτάξουν πολλοί διότι συσπείρωσε τα διάσπαρτα απογοητευμένα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, δίνοντας την απαραίτητη «τόνωση» ελπίδας στα λεηλατημένα φτωχά στρώματα. Καταφέρνοντας εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, να ενοποιήσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες διαφορετικής κομματικής προτίμησης και ιδεολογικής ταυτότητας επαναφέροντας στο προσκήνιο την αφήγηση του εθνικού πολιτικού ηγέτη που σπρώχνει κατω από το χαλάκι της διακυβέρνησης αυτά που δεν πρέπει να φαίνονται, υπενθυμίζοντας τους κόπους και τις κοινωνικές θυσίες. Την φορολεηλασία του μνημονίου με γαρνιτούρα την μείωση των κατώτατων συντάξεων και την ασφυξία της αγροτικής παραγωγής.

Το διακύβευμα πλέον δεν είναι καθόλου εύκολο ως προς την διαχείριση του αλλά κυρίως ως προς την συνέχιση του με την επιτροπεία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξάνονται, ενώ προετοιμάζεται ο ερχομός υπέρ-επιτρόπων σε νευραλγικά υπουργεία, με τους γενικούς γραμματείς να ορίζονται απευθείας από την Κομισιόν σε κάποιες περιπτώσεις.Όσο θα αποτυγχάνουν τα τεχνικά κλιμάκια στους βραχυπρόθεσμους στόχους, τόσο το ενδεχόμενο της εξόδου από την Ευρωζώνη θα επιστρέφει ολοένα πιο αποφασιστικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s