Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ, ένας μανιώδης δισεκατομμυριούχος

Τα βραβεία Νόμπελ είτε αφορούν την Ειρήνη είτε τις επιστήμες, είτε την τέχνη θεωρούνται περίλαμπρα, σκεπασμένα πάντα με εκείνο το υποκριτικό πέπλο της γιορτής που ανήκει στους διοργανωτές αλλά ποτέ ή σπανίως στο τιμώμενο πρόσωπο. Το οποίο απλώς συμπληρώνει το σκηνικό. Ποιος ήταν όμως ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1833;

Γράφει ο ΗοmoMamunius

Ξεκινώντας πρέπει να πω πως η φήμη που προσέδωσαν τα βραβεία του δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση τον Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ έναν μανιώδη έμπορο εκρηκτικών, δισεκατομμυριούχο και τόσο ματαιόδοξο- όσο και η αξία των βραβείων του- που στο τέλος της ζωής του αποφάσισε να δώσει κάποια από τα δισεκατομμύρια του ώστε να τον θυμούνται με κάποια νοσταλγία όσοι πίστευε πως επρόκειτο να τον ξεχάσουν δίχως να αφιερώσουν ούτε μια σελίδα στο βιβλίο της  ιστορίας του μέλλοντος.

Όσα γνωρίζουμε πάντως σήμερα για τον κύριο…Νόμπελ μάλλον δεν περιποιούν και καμιά ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτόν. Αυτό γιατί ήταν ένας από εκείνους που δεν αντιπροσωπεύουν όσα –συνήθως καλά- λέγονται γι’αυτούς. Στην πρώτη απονομή βραβείων με το όνομα του που έγινε στην Σουηδία το 1901 απουσίαζε. Σαν άνθρωπος δεν αγαπήθηκε ποτέ αλλά ερωτεύτηκε κάποια που πουλούσε λουλούδια μετά τα 60 του.Η κατάληξη ήταν απλά να χάσει κάποια από τα δισεκατομμύρια του.

Ο πατέρας του Νόμπελ πουλούσε οπλικά συστήματα και εκρηκτικά δουλεύοντας για το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας, στήνοντας μάλιστα και εργοστάσιο νιτρογλυκερίνης. Επειδή όμως είναι επικίνδυνο «σπόρ» η ενασχόληση με τα εκρηκτικά κατά την διάρκεια κάποιων πειραμάτων για την κατασκευή εκρηκτικών, ο μικρότερος αδερφός του Νόμπελ πεθαίνει και  ο πατέρας του που τόσα χρόνια τον «εκπαίδευε» μένει παράλυτος.

Μεγάλη γαλλική εφημερίδα νομίζοντας ότι απεβίωσε ο ίδιος ο Νόμπελ έγραψε:  “Le Marchand de la mort est mort”(ο έμπορος του θανάτου είναι νεκρός) ενώ στο κύριο σώμα του άρθρου αναφερόταν πως ο Άλφρεντ Νόμπελ πλούτιζε σκοτώνοντας ανθρώπους.Περίπου όπως συμβαίνει σήμερα με αυτούς που παραλαμβάνουν τα βραβεία όπως ο Τζώρτζ Μπούς, Άνγκελ Μέρκελ και άλλοι,οι οποίοι κομπάζουν πως «ευεργετούν» την ανθρωπότητα συνεχίζοντας την παράδοση του εμπνευστή τον βραβείων. Σκοτώνουν ανθρώπους και αφανίζουν λαούς για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών εξασφαλίζοντας μερικά εκατομμύρια μερτικό σε κάποιον κρυφό τραπεζικό λογαριασμό κάποιας εξωχώριας παραδεισένιας τράπεζας πίνοντας ένα δροσερό μπλάντυ μέρυ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s