40 χρόνια από την εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς

Στις  23 Δεκεμβρίου 1975 τέσσερις άνθρωποι εκ των οποίων μια γυναίκα και ένας στον ρόλο του οδηγού του αυτοκινήτου, δολοφονούν τον σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς έξω από την οικία του στο Ψυχικό. Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας της οργάνωσης 17 Νοέμβρη που διήρκεσε 27 χρόνια.

Γράφει ο ΗοmoMamunius

Το ιστορικό πλαίσιο των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης

Λίγο μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1975,-υπό την μορφή της μεταπολίτευσης- η ένοπλη πάλη  συνοψιζόταν και συναπαρτίζονταν από συγκεκριμένους/ες αντιδικτατορικούς αγωνιστές και οργανώσεις. Ο αντι-ιμπεριαλισμός ως απόρροια  της διεθνούς  πρακτικής και πολιτικής εφαρμογής των ΗΠΑ όσον αφορά την νωπή ακόμη μνήμη της εισβολής του Ατίλλα στην Κύπρο και τον πόλεμο του Βιετνάμ σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εξάπλωση απελευθερωτικών-αντάρτικων κινημάτων στην Λατινική Αμερική την Αλγερία και την Ναμίμπια συνθέτουν το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου διεθνώς.

Με την ιδέα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και της μεταβολής του κοινωνικό-οικονομικού σχηματισμού να φθίνουν χάνοντας ολοένα περισσότερο έδαφος, η επίσημη νόμιμη αριστερά και οι κεντρώες δυνάμεις αναλώνονται σε ζητήματα όπως είναι ο εκδημοκρατισμός στην μεταβατική πολιτική ζωή της χώρας, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της χώρας, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ζήτημα της νοτιοανατολικής Μεσογείου,  λειτουργώντας στα όρια του νόμιμου κοινοβουλευτισμού.

Την ίδια περίοδο η γεωπολιτική και οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ εξακολουθεί να δημιουργεί κλίμα «αλυτρωτισμού» και χειραγώγησης στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε μια πληγωμένη και διχασμένη για δεκαετίες  χώρα.

Η επανασυσπείρωση αγωνιστών και οργανώσεων του αντάρτικου πόλης της χουντικής περιόδου.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο συσπειρώνονται οργανώσεις και αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και του ένοπλου αγώνα κυρίως μέσα από τον ΕΛΑ(ως μαζικότερη και δημοφιλέστερη εξ’αυτών)την 1η Οκτώβρη κ.α.

Η εμφάνιση της «17 Νοέμβρη»

Τέσσερις άνθρωποι οργανώνουν και καταφέρνουν να εκτελέσουν με πλήρη μυστικότητα, την δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς στην Αθήνα, μια πράξη που από το κράτος θεωρείται ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες , ενώ η δημοσίευση της προκήρυξης που συνοδεύει την ενέργεια απαγορεύεται ρητά. Τα μέλη της οργάνωσης στέλνουν την προκήρυξη στην γαλλική εφημερίδα Liberation που είχε έδρα το Παρίσι υπογράφοντας για πρώτη φορά ως  «Επαναστατική Οργάνωση  17 Νοέμβρη»

Ένα 38άρι περίστροφο και μια γραφομηχανή πιστοποιούν ένα χρόνο αργότερα -έπειτα από την εκτέλεση του απότακτου αστυνομικού και αρχιβασανιστή της χούντας Βαγγέλη Μάλλιου- πως πρόκειται πραγματικά για την ίδια οργάνωση που δολοφόνησε τον Ρίτσαρντ Γουέλς.Η  «17 Νοέμβρη» μόλις ξεκινούσε την σκιώδη δράση της η οποία διήρκεσε 27 χρόνια που πέρασαν μεταξύ έριδων και αντιπαραθέσεων για τα μέλη της δεύτερης γενιάς της οργάνωσης -από το 1983 και έπειτα-, οργανωμένων χτυπημάτων που συντάραξαν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, προσελκύοντας αρχικά την συμπάθεια μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πήρε αποστάσεις στο πέρασμα του χρόνου.

Ο «Γαλλικός Μάης» του ’68 ως εργαστήρι ιδεών και προσωπικοτήτων

Το πρώτο «εργαστήρι» και «εκκολαπτήριο» ιδεών και συγκρότησης αγωνιστικών προσωπικοτήτων για την πρώτη γενιά της  «17Νοέμβρη» υπήρξε αναμφίβολα ο Μάης του ’68 στο Παρίσι ,στο οποίο πολλοί «κατέφυγαν» φοιτώντας ως εξεγερμένοι και αποφοιτώντας ως ένοπλοι αγωνιστές που διεκδικούσαν την κατάληψη της εξουσίας με την βία, σαν να έχασαν αίφνης τα απομεινάρια της νεότητας τους σε κάποιο στενό του Καρτιέ-Λατέν  κραυγάζοντας  για Ειρήνη, Ισότητα και Αδελφοσύνη.

Πηγή:BBC-GREEK.com

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s