Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Υπάρχει σχέδιο Β?»

Όταν ο Στρός Κάν δεχόταν το πρώτο τηλεφώνημα από τον Γιώργο Παπανδρέου ώστε η χώρα να μπει σε καθεστώς επιτήρησης και επιτροπείας απ’το ΔΝΤ κανείς-και σίγουρα οι τότε αδαείς κυβερνώντες-δεν φαντάζονταν τι θα επακολουθούσε. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις χρηματοδότησης από τους Άραβες, την Ρωσία, ένα Αμερικάνικο Fund αλλά και δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέχρι 25 δίς. Η ελληνική κυβέρνηση για λόγους που δεν τεκμηριώνονται επαρκώς αποφάσισε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα έως 8 δίς.Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι αν αγοράζαμε περισσότερα ελληνικά ομόλογα οι αγορές θα μας υποψιάζονταν…Στο πρώτο Eurogroup όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ρώτησε τους εταίρους αν υπάρχει σχέδιο Β,εκείνοι απάντησαν «πάρτε τα απαραίτητα μέτρα και μην ανησυχείτε…»

Γράφει ο ΗοmoMamunius

To Νοέμβριο του 2009 η νεοσύστατη κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου ήξερε ότι τα «λεφτά που υπήρχαν» βρίσκονταν στις κατά τόπους λίστες κι ήταν δύσκολο να εισπραχθούν από τις οffshore, τις Παρθένες νήσους, και τις γαλλικές, ελβετικές ή γερμανικές τράπεζες του εξωτερικού.Όπως επίσης υπήρχε δυσκολία να βεβαιωθεί η νόμιμη προέλευση τους. Ένα απόγευμα Σαββάτου το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου φώναξε τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Χάρη Παμπούκη και Νίκο Αθανασιάδη, ώστε να μελετήσουν την δανειακή σύμβαση 3.000 σελίδων που η ελληνική κυβέρνηση εμφανιζόταν έτοιμη να συνάψει δένοντας την χώρα με τα πιο ισχυρά δεσμά της έως τότε ιστορίας της.

Ο Πούτιν πρόσφερε 25 με 31 δις και ο Παπανδρέου του μιλούσε για οικολογία…

Σε πολλές συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες ο Γιώργος Παπανδρέου εκφραζόταν ανοιχτά υπέρ της ινδουϊστικής προσέγγισης που θέλει μια χώρα που εισήλθε στην δίνη της κρίσης να φθάνει ως τα άκρα.Όταν όμως το 2009 ο πρώην πολιτικός της Ρώσικης Δούμας Ιβάν Σαββίδης κανόνισε το ραντεβού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο να δίνει από 25 έως 31 δις στην ελληνική πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου του εξέφραζε τις οικολογικές του ανησυχίες…Είχε επιλέξει εξάλλου από που θα δανειστεί..

Οι Άραβες, το Αμερικάνικο Fund και η φίλη… Goldman Suchs

H πρόταση του Κατάρ για δανεισμό εκτός αγορών και Ευρωσυστήματος έπεσε στο κενό με μια λακωνική απάντηση του τότε Υπουργού Οικονομικών, «έχουμε επιλέξει την Ευρώπη».Το ίδιο συνέβη όταν γνωστό Αμερικανικό Fund πρόσφερε περί τα 30 δις με επιτόκιο δανεισμού γύρω στο 4%. Η χώρα είχε αποφασίσει να δανείζεται με 6% από το Ευρωσύστημα. Την ίδια περίοδο το ταχυδρομικό ταμιευτήριο αποδεχόταν την πρόταση για δανεισμό από το εν λόγω Fund.Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία έφθαναν την ίδια περίοδο τα δύο πιο ισχυρά στελέχη της Goldman Suchs με σκοπό να επαναλάβουν το κόλπο του 2001, δίνοντας στην χώρα την «μεγάλη ευκαιρία» να κρύψει το χρέος της μέσω του swap που θα της πωλούσαν.Η κυβέρνηση αρνήθηκε καταφεύγοντας στην λύση της μισητής αντιπάλου Lazard της οποίας επικεφαλής ήταν ο φίλος και παλιός συνεργάτης του Στρός Κάν, Ματιέ Πιγκάς. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώθηκε λόγω των οίκων αξιολόγησης που είχε υπό τον ελέγχό της η Goldman Suchs. H συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους…

Πηγή: Ηοt Doc, «H κρύφη πορεία προς το ΔΝΤ» ,τεύχος 1, Απρίλιος 2012

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s