To ΟΧΙ των Ιταλών ανοίγει του Ασκούς του Αιόλου για το Ευρώ…

Είναι αλήθεια! στην Ευρώπη των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων φτώχειας και λιτότητας για τους πολλούς, ο Ιταλικός λαός βροντοφώναξε ΟΧΙ σε ποσοστό 60%, ερχόμενος να καταδείξει την γύμνια προτάσεων και εφαρμοσμένων συνταγών λιτότητας, φτώχειας και λεηλασίας που από το 2008 κοινωνικοποιούν ζημιές και απελευθερώνουν υπέρογκα κέρδη για τις χρηματαγορές και τις ξοφλημένες τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Γράφει ο HomoMamunius

«Έχασα και παραιτούμαι», δήλωσε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ο οποίος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος, συμπλήρωσε με παρρησία πως  θα μεταβεί στον πρόεδρο της δημοκρατίας για να υποβάλλει την παραίτηση του, προκαλώντας πλημμυρίδα πολιτικών εγχώριων εξελίξεων, και παράλληλα σκορπώντας πανικό σε χρηματαγορές και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην οποία όσο Ευρώ κι αν «κόψει» ο Μάριο Ντράγκι ώστε να μειώσει την ζημιά για την απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, πλέον η χιονοστιβάδα που θα παρασύρει το Ευρώ στα τάρταρα έχει ξεκινήσει.

Ίσως μάλιστα ολοκληρωθεί, όταν διασαφηνιστεί αν τα χρήματα που καλείται να καταβάλλει η Ιταλική Κυβέρνηση ώστε να διασώσει τις «απείθαρχες» και ζημιογόνες ιταλικές τράπεζες,  φθάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 800 εκ.ευρώ!

Αν συνυπολογίσουμε το χρέος της Ιταλίας που φθάνει το 132% του ΑΕΠ, αλλά και την επικείμενη κατάρρευση των Ιταλικών τραπεζών σε μια περίοδο που φαίνεται αρκετά ασταθής για όσους δημιούργησαν το τέρας του χρηματοπιστωτικού συστήματος σπέρνοντας το χάος μέσω της χρεοκρατίας, τότε καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ότι και τα δύο χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης(ευστάθεια χρηματοπιστωτικού συστήματος και νομισματική σταθερότητα) καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, στρώνοντας το «χαλί» σε μια ενδεχόμενη ιταλική αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης  της ιταλικής οικονομίας  διαμέσου μιας πιθανής μετάβασης σε εθνικό νόμισμα.

Κάτι που αποτελεί -ειδικά αν εφαρμοστεί- τον διαχρονικό εφιάλτη όλων των ευρωσυστημικών τραπεζών και των funds τα οποία θα χάσουν τον ύπνο τους αφού θα τους αφαιρεθεί άμεσα το πιο προνομιακό πεδίο άσκησης νομισματικής και κατ’ επέκταση δημοσιονομικής πολιτικής. Το προνόμιο παροχής ρευστότητας και νομισματικής κυριαρχίας ειδικά για την Γερμανία, με όχημα το Ευρώ.

Πολλοί βεβαίως θα αντιτάξουν ότι σε μια ενδεχόμενη γενικευμένη και αποκαλούμενη ευρωπαϊκή αστάθεια, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κατακρημνιστεί με τις όποιες  ιδιωτικές επενδύσεις να καθίστανται έωλες.

Καθώς οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι δανειακά συνδεδεμένες μεταξύ τους δίχως παράλληλα να δίνεται το δικαίωμα στις χώρες τις Ευρωζώνης να αλληλοδανειστούν κεφάλαια, ίσως να βρισκόμαστε μπροστά στην ευκαιρία για πραγματική αλλαγή των κανόνων και των όρων συμβίωσης οικονομιών με διαφορετικά παραγωγικά και εξαγωγικά μεγέθη.

Ειδάλλως το σαθρό και φαύλο ευρωοικοδόμημα θα καταπέσει κατρακυλώντας σαν την φθηνότερη μετοχή σε περίοδο μεγάλων ευκαιριών. Συν τοις άλλοις φαίνεται να αποφεύγεται για την ώρα «επέλαση» ακροδεξιών ή ναζιστικών σχηματισμών, όπως μας έδειξε και η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία  την οποία κέρδισαν οι «λιγότερο μισαλλόδοξες» προοδευτικές δυνάμεις.

Σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται μαστιζόμενη από φτώχεια, ρατσισμό και κερδοφορία του χρηματιστηριακού καπιταλισμού όλα είναι πιθανά, με την συσπείρωση ριζοσπαστικών-αριστερών- δημοκρατικών δυνάμεων να καθίσταται επιβεβλημένη.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s